Tredje Imperiet

¶ Den interstellära feodala konfederationen som vi känner som ”Imperiet”, är det tredje i sitt slag. För över ettusen år sedan, i gryningen efter den ”Långa Natten”, utropade Cleon I detta Tredje Imperium (Vil. Ziru Sirkaa) ur det som en gång var den Syleanska Federationen.

Idag består Imperiet av över uppskattningsvis 10 000-12 000 stjärnsystem med närmare 18 trillioner (12 nollor!) medborgare, vilka alla ytterst styrs av kejsar Strephon från Capitolium-systemet i Corellan-sektorn. Imperiet är en representativ monarki där administrationen av densamma delas mellan tre sk. ”makter”; den exekutiva makten, den lagstiftande makten och den rättsvårdande makten.

Den exekutiva makten innehas av kejsaren som, tillsammans med sitt kabinett av rådgivare och ministrar ytterst styr Imperiet. Under kejsaren finns en mängd vasaller som alla svurit denne trohet, lydnad och att slåss för kejsaren när denna behöver det, sk. homage. I gengäld har kejsaren i sin tur lovat att skydda vasallen från yttre hot, förlänat denne mark och givit denne rätten att utse egna vasaller och förläna mark och system i sin tur. Kejsaren och dennes vasaller håller alla sina titlar på livstid. Titeln och rättigheterna ärvs sedan av det äldsta barnet, oavsett kön. Vasaller väljer mellan sig representanter till det s.k. Motet, adelsrådet i Imperiet, vilka av tradition har bestått av alla baroner och uppåt. Ytterst utgör kejsarens vasaller en krigaradel, vilka ansvarar både direkt och indirekt för Imperiets militära styrkor utifrån de budgetramar som kejsaren och kongressen överenskommer och som har till uppgift att skydda Imperiets system och medborgare mot både yttre och inre hot.

Förutom den exekutiva makten så styrs Imperiet som tidigare nämnts också av två andra makter; den lagstiftande makten och den rättsvårdande (judiciella) makten. Den lagstiftande makten kallas även ”kongressen” och består av två kamrar; senaten och rådsförsamlingen, medan den rättsvårdande makten består av den Imperiella Högsta Domstolen och de Imperiella Hovrätterna som finns i varje sektor. När det kommer till stiftandet av imperiella lagar så delas detta av kejsaren, senaten och rådsförsamlingen enligt ett komplicerat system. Imperiella domare förordnas formellt av kejsaren och godkänns av senaten. De tjänar rätten på livstid, eller tills de avgår, fälls och döms eller pensioneras.

Den imperiella kongressen representerar medborgarna inom Imperiet och delar den lagstiftande makten med kejsaren. Varje system (eller kluster av system om flera mindre system går ihop för att tillsammans få representation) har rätt att skicka en representant för var miljardte sofont som är registrerad i systemet eller klustret. Vilka som räknas som sofonter och hur många dessa är, är ofta en källa till politisk friktion både lokalt och imperialt och är något som imperiella interstellära scout-tjänsten (IISS) har till uppgift att reda ut och övervaka. Enligt ett rotationssystem så väljs en tredjedel av representanterna vartannat år och sitter sedan på sex år. Eftersom det kan ta ett år för en representant att ta sig till Capitolium-systemet och påbörja sin tjänstgöring, sitter en representant kvar på sin post tills den blir avlöst. Processen att välja representanter för ett system eller kluster bestäms av systemet eller klustret självt utifrån dess förutsättningar. Totalt finns ca 18 000 representanter i den imperiella församlingen. Imperiella klientstater har rätt att skicka representanter till rådsförsamlingen enligt samma regler som andra imperiella system eller kluster, men har ingen rösträtt förrän de uppnått full imperiell medlemsstatus.

Den imperiella senaten representerar de olika distrikten i Imperiet. De imperiella systemen i varje subsektor har rätt att tillsammans välja och skicka två senatorer till Capitolium, vilka också måste godkännas av distriktets lokala Mot. En konsekvens av detta är att många senatorer också är adliga. Mandatperioden för varje senator är sex år och vartannat år tillsätts en tredjedel av senatens platser. Totalt finns det därför ungefär ca 600 senatorer i Imperiet uppdelade i tre grupper beroende på omvalsperiod. Ω

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.