OpenLiberty

IBM Websphere Application Server (WAS) var en av världens mest använda Java EE plattformar. Mike Henry har skrivit Java EE applikationer och hanterat WAS-infrastrukturer för alla WAS versioner sedan version 0.8 beta kom i slutet av 1990-talet.

Modulär och konfigurerbar

Runt 2015 skrev IBM om WebSphere från grunden. De baserade den nya produkten på kärnan i WAS, dvs. dess OSGI plattform. Det gjorde den nya WAS versionen, som kom att kallas “Liberty”, helt öppen att konfigurera med de funktioner man behövde. Något som gjorde den både liten, snabb och väl lämpad för Java-baserade mikrotjänster.

Många företag med heterogena system och mycket integration ser en fördel med att använda funktionerna för JCA (Java Connection Architecture). Med JCA kan man, till exempel, ansluta Java applikationer till databaser, meddelande-baserade system och även stordatorer med bibehållen prestanda. Få plattformar klarar detta så effektivt som Java EE. Och få implementationer kan göra detta med sådan flexibilitet och prestanda som Liberty.

Öppen distribution

Nu har IBM öppnat upp WebSphere Liberty och släppt den som helt öppen källkod. På GitHub kan du forka din egen version av OpenLiberty om du inte är nöjd. Dina ändringar kan du sedan få inkluderade med en enkel Pull-Request. OpenLiberty-teamet är väldigt öppna och tillmötesgående.

Men det som Mike Henry tycker ger ett enormt mervärde med OpenLiberty, jämfört med tidigare, är att den inte bara är fri att ladda ner, utan att den även finns tillgänglig via Maven Central. Detta gör att du kan bygga en applikation, förpacka och köra den med OpenLiberty, genom att enkelt inkludera den med ett enkelt beroende i applikationens POM:

<dependency> 
  <groupId>io.openliberty</groupId> 
  <artifactId>openliberty-runtime</artifactId> 
  <version>[20.0.0.4,)</version> 
  <type>zip</type> 
</dependency>

Lätt att containerisera

Java-baserade applikationer med OpenLiberty kan även lätt containeriseras i och med att OpenLiberty även tillhandahålls via Docker Hub. Detta gör att egna Docker images kan byggas baserade på OpenLiberty . Dessa kan sedan deployas i en Kubernetes miljö och distribueras och skalas upp på ett sätt som hade varit väldigt svårt tidigare. På så sätt, gör detta OpenLiberty och Kubernetes till en idealisk plattform för moderna mikrotjänstbaserade applikationer som företag kan digitalisera med.